Wolnowar

Wolnowar Morphy Richards 48701
Wolnowar Morphy Richards 48701
Zgodnie z obecnie panującym trendem zdrowego odżywania, na rynku pojawiły się specjalne urządzenia do powolnego gotowania w niskiej temperaturze, czyli wolnowary. Dzięki nim możemy przygotować aromatyczne i soczyste potrawy jednogarnkowe, bez utraty ich wartościowych składników odżywczych. Wolnowar gotuje dania w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni, nie doprowadza do ich wrzenia, lecz utrzymuje stały poziom ciepła. Przez to potrawy uzyskują głębszy smak i wyjątkową kruchość. Za pomocą tego urządzenia możemy przygotować różnego rodzaju gulasze, potrawki, bigosy oraz mięsne pieczenie wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Wolnowarem ugotujemy również smaczne zupy i sosy, możemy zrobić także duszone ryby, klopsy oraz zrazy.

Konstrukcja wolnowaru

Budowa wolno gotującego urządzenia jest prosta, składa się ono z ceramicznej misy z pokrywą oraz obudowy do której ją wkładamy. Miska pokryta jest zazwyczaj nieprzywierającą powłoką, dzięki której łatwo ją wyczyścić. Materiał z którego jest wykonana, czyli ceramika ma właściwości długiego utrzymywania ciepła i nawet po wyjęciu jej z urządzenia, sprawia że dania w niej ugotowane, wolniej stygną. Dzięki zastosowaniu tego materiału przez producentów, mamy pewność, że przygotowywanych potraw nigdy nie przypalimy. Pokrywa zazwyczaj wykonana jest ze szkła, a obudowa ze stali nierdzewnej. Sterowanie odbywa się za pomocą przycisków i wyświetlacza elektronicznego. Dobrze, aby uchwyty umożliwiające przenoszenie garnka, były pokryte odpornym na temperaturę materiałem, dzięki czemu nie poparzymy się. Wielkość konkretnego modelu dobieramy indywidualnie. Większy około 6,5 litrowy przyda się dla dużej rodziny lub do upieczenia np. drobiu w całości. Mniejsze około 3,5 litrowe będą idealne dla dwóch osób.

Wolnowary – Ranking TOP 10 najpoplarniejszych

Aktualny ranking najpopularniejszych wolnowarów. Zobacz gdzie kupić wolnowar w najtańszej cenie:

Jak to działa?

Wolnowar Russell Hobbs 19790
Wolnowar Russell Hobbs 19790
Gotowanie w wolnowarze pomoże, wbrew pozorom, zaoszczędzić nam czas. Dania jednogarnkowe wymagają dość długiego czasu gotowania, urządzenie będzie je przygotowywać jeszcze dłużej, około 8 do 10 godzin, w zależności od rodzaju składników. Jednak jego przewagą jest to, że po włożeniu wszystkich produktów i włączeniu go, nic więcej nie musimy robić. Nie trzeba pilnować ani mieszać naszej potrawy, po ugotowaniu wolnowar sam się wyłączy i będziemy mogli wówczas nałożyć dania na talerz. Urządzenie daje także możliwość nastawienia obiadu, tak by po przyjściu z np. pracy czy szkoły, gotowy i gorący czekał na nas. Można go bez obaw zostawić na te kilka godzin. Nic się nie przypali, ani nie wykipi. Istnieje także funkcja zaprogramowania wolnowaru tak, aby o danej godzinie zaczął gotowanie. Po skończonym cyklu, automatycznie przechodzi on w tryb utrzymywania ciepła.

Jaki wolnowar wybrać i kupić?

Zużycie energii nie jest duże, wolnowar przez większą część czasu nie pobiera prądu. Jest on potrzebny tylko do nadania właściwej temperatury, która potem jest tylko podtrzymywana. Całą pracą steruje termostat, który kontroluje i pobiera lub wyłącza zasilanie. Specjalna budowa i materiał z którego wykonane jest urządzenie, również pomaga zatrzymać wewnętrzne ciepło.

Tak szukaliście naszych porad:

  • wolnowar
  • wolnowar cena
  • wolnowar opinie
  • Wolnowar Jaki Wybrać
  • wolnowary
  • wolnowar ceneo
  • wolnowar gdzie kupic
  • wolnowar zużycie prądu
  • garnek wolno gotujacy
  • garnek do powolnego gotowania

5 komentarzy

  1. Zdecydowanie polecam wolnowar Morphy Richards! Daje radę i nie kosztuje majątek! Korzystam niemal codziennie. I już nie wyobrażam sobie gotowanie bez niego!

  2. Ja wybrałam chyba najpopularniejszy model russell hobbs i do tego jeden z tańszych. Pomaga mi przygotować zdrowe posiłki. Lazania w tym wydaniu, to palce lizać. Jedyne co to trzeba na posiłek obliczyć z 10 godzin.

  3. Czy ktoś zadał sobie trud sprawdzenia innym termometrem jaka jest temperatura gotowania na SLOW i na HI?Pytanie dość istotne , bo wydaje mi się że podane przez dystrybutora temperatury są za wysokie.:
    1) Slow cook low – 89°C
    2) Slow cook hi – 99°C

  4. czy garnek wolno gotujący (do powolnego gotowania), wolnowar i slow cooker to to samo?! bo były ostatnio takie fajne z lidla i z biedronki ale nie byłam pewna.

  5. Przydatna rzecz szczególnie po treningach sportowych ! ;) Polecam zainwestować ;)

Dodaj komentarz

Navigate