Termos obiadowy

VALIRA INOXTERM FOOD TERMOS OBIADOWY 700ML
VALIRA INOXTERM FOOD TERMOS OBIADOWY 700ML
Szybkie tempo życia i możliwość podróży i dalekich wycieczek w nieznane sprawia, że termos obiadowy staje się niezastąpionym akcesorium w naszej kuchni. Tym bardziej, że jak mówią badania coraz bardziej dbamy o jakość naszych posiłków i regularne ich spożywanie. Dzięki termosowi obiadowemu nie tylko można zjeść ciepły, pożywny obiad w ciągu dnia w pracy czy na długiej wycieczce. Przyrządzone w domu danie daje nam pewność co do jakości użytych produktów. Jak wybrać najlepszy termos obiadowy i na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Jaki termos obiadowy wybrać i kupić?

Jak wybrać dobry termos obiadowy? Jednym z kryterium wyboru jest jego pojemność. Na polskim rynku znajdziemy termosy mieszczące od 0,35 l potrawy aż do 5 l. Przeprowadzone przez niemiecką firmę Esbit testy pokazały, że posiłek w termosie, który nie jest w pełni uzupełniony, wychładza się szybciej. Dlatego też warto dokładnie dobrać pojemność termosu zwłaszcza, że zbyt duży pojemnik stanowi też niepotrzebne obciążenie. Kolejnym ważnym aspektem, jaki trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze termosu obiadowego jest czas trzymania temperatury, o jakim zapewnia nas producent. Choć jest on niekiedy zawyżony, warto wiedzieć, że maksymalny czas utrzymania wysokiej temperatury przez termosy tego typu to 5 – 6 godzin. Co ciekawe, niską temperaturę mogą one utrzymywać nawet 2 – 3 razy dłużej. Przed zakupem warto także sprawdzić opinie użytkowników i zapoznać się z aktualnymi rankingami.

Termosy obiadowe – Ranking TOP 10

Jak działa termos?

Działanie termosu niewiele się zmieniło od czasu jego wynalezienia. Utrzymanie temperatury (zarówno wysokiej, jak i niskiej) możliwe jest dzięki dwóm cienkim ściankom i znajdującej się pomiędzy nimi tak zwanej „próżni technicznej”. Dzięki takiemu rozwiązaniu nasz posiłek jest mniej wrażliwy na działanie temperatury otoczenia. Wcześniej wewnętrzne ścianki termosu produkowane były ze szkła, jednak obecnie odchodzi się od tego rozwiązania, zastępując je stalą nierdzewną. Podobnie jak szkło nie wpływa na zapach i smak potrawy, a ponadto jest nieporównywalnie bardziej trwała.

Termosy obiadowe – ilość komór

Obecnie wśród termosów obiadowych znaleźć można termosy jednokomorowe, a także tak zwane dwojaki, trojaki i czworaki. Sposób ich łączenia umożliwia także używanie osobno poszczególnych elementów.

Rodzaje termosów obiadowych

Termosy, jakie oferowane są na rynku, mogą być z powodzeniem używane zarówno jako termosy turystyczne, jak i termosy na obiad do pracy. Do wyboru mamy modele, które służą głównie do przenoszenia stałych lub półpłynnych posiłków, ale także termosy do zup. Wyróżniają się one najczęściej podwójnym zabezpieczeniem przed otwarciem, specjalną uszczelką, a także odpowietrznikiem w pokrywie. Niewątpliwym udogodnieniem dla rodziców jest możliwość zakupu termosów obiadowych dla dzieci. Są one szczególnie przydatne, gdy maluchy cierpią na alergię i nie mają możliwości korzystania z posiłków w szkolnej stołówce. Termosy takie mają zwykle mniejszą pojemność i wyróżniają się żywymi kolorami. Na szczególną uwagę zasługują termosy obiadowe z funkcją podgrzewania. Przypominają one kształtem duży lunchbox, który jest wyposażony w kabel zasilający. Po podłączeniu do prądu urządzenie zaczyna podgrzewać posiłek. Czas podgrzewania to około godziny.

Dodatki

Termosy obiadowe często wyposażone są w dodatkowe elementy lub funkcje, które mogą znacznie ułatwić ich użytkowanie. Są to między innymi:

Termos obiadowy Esbit
Termos obiadowy Esbit

  • Zawory bezpieczeństwa – specjalny guzik umieszczony na nakrętce pozwala na powolne pozbycie się pary oraz wyrównanie ciśnienia, a dodatkowo ułatwia otwarcie.
  • Powłoka antypoślizgowa – pokryta nią zewnętrzna część termosu pozwala na zmniejszenie ryzyka upuszczenia termosu (co jest szczególnie przydatne, gdy mamy spocone lub zmarznięte ręce lub też gdy mamy założone rękawiczki).
  • Pokrycie ścianki termosu warstwą srebra – umożliwia łatwiejsze usuwanie osadów. Srebro wykazuje także działanie przeciwbakteryjne.

Producenci i cena termosów obiadowych

Do popularnych producentów termosów obiadowych należą Kinghoff, Aladdin, Esbit, Salewa, Primus, Tatonka i Stanley. Za taki termos zapłacimy, w zależności od ilości komór i zastosowanych rozwiązań technicznych, od 35 do 300 złotych. Porównanie cen w najnowszych zestawieniach pozwoli na wybranie najlepszego dla siebie modelu.

Tak szukaliście naszych porad:

  • termosy obiadowe ranking
  • ranking termosow obiadowych
  • termos obiadowy ranking
  • termos obiadowy cena
  • termos obiadowy opinie
  • termos obiadowy jaki kupić
  • termos obiadowy czas
  • termos obiadowy
  • polecany termos obiadowy
  • opinie termos obiadowy valira

4 komentarze

  1. Ktoś może polecić dobry termos obiadowy dla dziecka? Żeby długo trzymał ciepło?

  2. Ja mam termos Stanleya i do szkoły spokojnie młodemu starcza. Co prawda zwyczajny,nie specjalnie dla dzieci, ale chyba kolory aż nie są takie ważne:)

  3. Według mnie świetne są te termosy do podgrzewania w mikrofali – idealne do pracy, bo kanapki kanapkami, ale jak się codziennie siedzi po 9 godzin w robocie, to na koniec już mi się baterie wyczerpują. Z tego, co widziałam, są jednak dość drogie.

  4. Czy taki termos obiadowy długo utrzymujący ciepło nie jest ciężki? Kupiłabym córce do szkoły, ale wiadomo – i tak ma ciężki plecak…

Dodaj komentarz

Navigate