Sokowirówka

Sokowirówka Philips HR1871
Sokowirówka Philips HR1871
Sokowirówka to urządzenie, dzięki któremu możemy pozyskiwać zdrowe, pełne witamin i minerałów soki bez żadnych chemicznych dodatków. Fakt ten sprawia, że cieszą się one niesłabnącą popularnością od wielu lat. Tym bardziej, że producenci dbają o to, by nie brakło w nich udogodnień i funkcji znacznie ułatwiających ich obsługę i mycie, a w Internecie znaleźć można przepisy na zdrowe soki zarówno z owoców, jak i warzyw. Jaka sokowirówka będzie dla nas najlepsza? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Jaką sokowirówkę wybrać i kupić?

Sokowirówka to zakup co najmniej na kilka lat, dlatego dobrze jest sprawdzić, które modele cieszą się największą popularnością i mają najlepsze opinie wśród użytkowników. Dokonując wyboru urządzenia warto zastanowić się nad tym, do jakich owoców i warzyw najczęściej będziemy go używać, jak często będziemy przyrządzać soki z sokowirówki oraz dla jak dużej ilości osób.

Sokowirówki – Ranking TOP 10

Wyciskarka a sokowirówka – porównanie

Kupując urządzenie do przyrządzania soków warto znać różnice pomiędzy wyciskarką do soków a sokowirówką. Sokowirówka to sprzęt z silnikiem wysokoobrotowym, który wprawia w ruch wirowy sitko do ścierania warzyw i owoców. Sitko to oddziela miąższ od soku. Miąższ przepychany jest do jednego pojemnika, a sok spływa do drugiego pojemnika. Największą zaletą sokowirówki jest możliwość bardzo szybkiego przygotowania świeżego soku. Dla wielu osób zaletą jest też jego konsystencja, choć opinie są tu podzielone. Soki z sokowirówki są bowiem bardziej klarowne i mają rzadszą konsystencję. Sokowirówki to jednak urządzenia głośniejsze od wyciskarek. Wyciskarki do soków wyposażone są w niskoobrotowy silnik, dzięki któremu porusza się specjalna spirala miażdżąca warzywa i owoce. To urządzenie emitujące mniejszy hałas, a pozyskany sok ma gęstszą konsystencję.

Do jakich owoców i warzyw?

Sokowirówka Saturn
Sokowirówka Saturn
W sokowirówkach wyciśniemy sok z niezbyt miękkich owoców i warzyw. Nie nadają się one do wyciskania owoców jagodowych takich jak jagody, maliny czy jeżyny, jak również do warzyw liściastych (kapusta, sałata) i ziół. W zależności od tego, z jakich owoców i warzyw będziemy chcieli przyrządzać soki, powinniśmy wybrać moc urządzenia. Moc sokowirówek mieści się w granicach od 150 do 750 W. Sokowirówka o mocy silnika 200 W dobra będzie do przyrządzania soków z miękkich owoców i warzyw (jabłka, pomidory), jednak do wyciśnięcia soku z twardych warzyw takich jak buraki lub marchew będziemy potrzebować urządzenia o większej mocy. Sokowirówki doskonale nadają się do przygotowywania soków z warzyw (także twardych, na przykład marchwi i buraków), warzyw i owoców oraz całych owoców. Natomiast jeśli szukamy urządzenia do przyrządzania soków z owoców cytrusowych, to lepszym wyborem będzie wyciskarka do owoców.

Pojemność urządzenia

Warto również zwrócić uwagę na pojemność naczynia, w którym mieści się miąższ i skórka owoców czy warzyw. Im większa będzie jego pojemność, tym rzadziej będzie trzeba go wymieniać podczas przyrządzania soku. Na rynku spotkać możemy modele z pojemnikami o zawartości od 1 do 3,5 l. Obecnie dużą popularnością cieszą się także małe sokowirówki (mini sokowirówki), urządzenia niewielkich rozmiarów, pozwalające na szybkie przygotowanie jednej porcji soku. Ich niewątpliwą zaletą są gabaryty i łatwość czyszczenia ze względu na nieduże elementy.

Sitko

Dokonując zakupu sokowirówki, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które w przyszłości mogą ułatwić nam pracę. Jednym z elementów, które mają duże znaczenie zarówno dla pracy urządzenia, jak i naszej wygody, jest sitko. Obecnie na polskim rynku możemy spotkać sokowirówki z dwoma różnymi rodzajami sitek:

  • Sitka plastikowe – stosowane są w tanich sokowirówkach. Nie są one zbyt efektywne i niekiedy wymagają mycia nawet podczas wyciskania soku.
  • Sitka ze stali nierdzewnej – wysokiej jakości elementy, których ścianki wykonane są z mikrosiatki. Są bardziej efektywne i pozwalają na maksymalne wyciśnięcie soku.

Regulacja prędkości

Dużym udogodnieniem, w jakie najczęściej wyposażone są sokowirówki, jest regulacja prędkości. Umożliwia ona dostosowanie obrotów sitka z ostrzami do twardości produktów, z jakich chcemy przyrządzić zdrowy sok. Sokowirówki są zwykle wyposażone w regulację dwustopniową.

Dodatkowe funkcje

Dokonując wyboru sokowirówki warto także zwrócić uwagę na fakt, czy zawiera ona funkcję automatycznego usuwania miąższu, która zapewnia ciągłą pracę urządzenia oraz podstawki antypoślizgowe, które będą zapobiegać przesuwaniu się go w trakcie pracy. Wśród wielu modeli sokowirówek na polskim rynku możemy także znaleźć i takie, które spełniają szczególne wymagania. Na przykład osobom, którym przeszkadza hałas emitowany przez sprzęty tego typu, przypadnie do gustu specjalnie zaprojektowana cicha sokowirówka. Z kolei sokowirówka profesjonalna zapewni wyjątkowo szybkie i wydajne przyrządzanie soków, a sokowirówka bez obierania owoców pozwali na uzyskanie soku w pełni wykorzystującego dobroczynne właściwości skórek.

Urządzenia wielofunkcyjne z sokowirówką

Robot kuchenny z sokowirówką KitchenAid
Robot kuchenny z sokowirówką KitchenAid
Osoby ceniące wygodę i oszczędność miejsca, jakie zapewniają urządzenia wielofunkcyjne z pewnością zainteresuje fakt, iż sokowirówka może występować w połączeniu z innymi urządzeniami. Godne uwagi sprzęty tego typu to:

  • Robot kuchenny z sokowirówką,
  • Blender z sokowirówką,
  • Sokowirówka z wyciskarką,
  • Malakser z sokowirówką,
  • Sokowirówka z wyciskarką do cytrusów i koktajlerem.

Sokowirówka wolnoobrotowa?

Niekiedy spotkać się możemy z pojęciem „sokowirówka wolnoobrotowa” lub też „sokowirówka ślimakowa”. Warto wiedzieć, że pojęcia te są mylnie ze sobą łączone, ponieważ określenia „wolnoobrotowa” lub „ślimakowa” dotyczą sokowników (wyciskarek do soków), nie sokowirówek.

Producenci i cena sokowirówek

Wśród popularnych producentów sokowirówek znajdziemy firmy, które mają w swojej ofercie wiele urządzeń stosowanych w gospodarstwie domowym. Należą do nich Zelmer, Philips, Bosch, MPM, Kenwood, Braun, Eldom i Clatronic. Ceny takich urządzeń są bardzo zróżnicowane. Tania sokowirówka kosztuje około 100 złotych, a najdroższe modele mogą osiągać cenę nawet 7 000 złotych.

Tak szukaliście naszych porad:

  • berlinger max 1100 opinie
  • jaką sokowirówkę kupić 2017
  • lafe swp-001 opinie forum
  • sokowirówka berlinger max 1100 opinie
  • sokowirowka top 10
  • sokowirowka z regulacja gestosci soku 2017 forum

3 komentarze

  1. Gdybym miała kasę to byłaby wyciskarka, a że budżet nie pozwala to mam sokowirówkę i przynajmniej mogę się napić prawdziwego soku, nie z koncentratu. W porównaniu do starszych modeli, moja obecna jest cicha, w miarę wąska i łatwa w demontażu. Co przekłada się na szybkie czyszczenie :)

  2. Ja też mam sokowirówkę, chyba już z 10 lat (!) i – odpukać – nic się jeszcze nie zepsuło. Soki są idealne, ale zawsze mam problem, co zrobić z suchym miąższem, bo szkoda mi wyrzucić. kiedyś dodawałam do pasztetu, ale w sumie to mi się już ich nie chce robić:P Ktoś ma jakieś propozycje, co można z nim zrobić? :)

  3. Przy wyciskarce nie ma problemu z miąższem;) Ale kiedyś mieliśmy dobrych parę lat sokowirówkę i oczywiście serce by mi krwawiło, gdybym miała tyle jedzenia wyrzucić. Po latach doświadczeń więc mogę poradzić, do czego użyć pulpę z sokowirówki: oczywiście jako kompost, ale to nie każdy ma możliwość. Poza tym jako: dodatek do zup i sosów, do koktajli, jako maseczkę, pasta na chleb, do zupy krem… to chyba tyle. I jeszcze jedno: biorąc pod uwagę, że samo robienie soków wymaga dość dużo pracy, a potem sprzątania, zawsze zamrażałam pulpę w woreczkach na później:)

Leave A Reply

Navigate