Patelnia do naleśników

Patelnia do naleśników PRESTO 22 cm
Patelnia do naleśników PRESTO 22 cm
Patelnie do naleśników wyróżniają się na tle innych, przede wszystkim budową. Ich ścianki są zdecydowanie niższe lub praktycznie w ogóle ich nie ma, w porównaniu do tradycyjnych modeli. Taka budowa bardzo ułatwia przewracanie naleśników. Tego typu patelnie są pokryte przeważnie nieprzywierającymi powłokami i do tego są zazwyczaj dosyć lekkie. Wpływa to przede wszystkim na szybkie nagrzewanie się całej powierzchni patelni, co umożliwia przygotowanie dań niewymagających długiej obróbki cieplnej.

Na patelni do naleśników usmażymy nie tylko różnego rodzaju placki, ale również świetnie sprawdzi się ona do przygotowywania omletów, krokietów, jajek sadzonych czy racuchów. Można ją wykorzystać do podsmażenia cebulki, boczku czy bułki tartej. Jeśli jesteśmy fanami smażonych placków, na pewno warto zaopatrzyć się w patelnię do naleśników.

Patelnie do naleśników – Ranking TOP 10 najpopularniejszych

Jaką patelnie do naleśników wybrać i kupić?

W sklepach mamy spory wybór patelni przeznaczonych do smażenia naleśników w tym patelnie elektryczne do naleśników. Możemy wybierać spośród modeli okrągłych, ale również kwadratowych – które umożliwiają przygotowanie japońskiego omletu, wykorzystywanego do sushi. Średnica ich wynosi zazwyczaj od 22 do 28 cm. Na rynku są także malutkie patelenki, na których usmażymy niewielkie porcje placków np. dla dzieci. Najlepiej wybrać model o średnicy 24 – 25 cm, gdyż taki naleśnik łatwiej jest przewrócić na drugą stronę. Przy wybieraniu patelni do naleśników, musimy koniecznie zwrócić uwagę na to, czy wybrany model pokryty jest nieprzywierającą powłoką. Świetnie sprawdzają się teflonowe, ceramiczne, indukcyjne oraz tytanowe patelnie. Powierzchnia ich musi być gładka i jednolita, aby równomiernie i szybko się nagrzewać. Dobrze aby wybrany model był dość lekki, np. wykonany z aluminium, co ma znaczenie przy smażeniu kolejnych naleśników – ręka nas nie będzie boleć. W sklepach można dostać także patelnie naleśnikowe zrobione z żeliwa, jednak są one dość ciężkie i drogie. Ważne aby sprawdzić czy konkretnego modelu można używać na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych, w zależności od tego z jakiej kuchenki korzystamy (pomyślcie też o patelniach do naleśników dwustronnych).

Przydatnymi dodatkami będzie na pewno drewniana łopatka oraz specjalny rozprowadzacz ciasta. Jeśli mamy dzieci, możemy wybrać małą patelnię indukcyjną do naleśników w kształcie ulubionej postaci z bajki np. misia czy myszki miki. Warto również zwrócić uwagę na to czy rączka jest dość solidnie przymocowana do patelni i czy ten uchwyt ma ergonomiczny kształt, co będzie wygodne przy smażeniu naleśników. Dobrze aby było można ją myć w zmywarce, jeśli takową posiadamy.

Cena patelni do naleśników

Jaką patelnie do naleśników wybrać i kupić? Dobrą patelnię do naleśników kupimy już za kilkadziesiąt złotych. Popularne firmy to przede wszystkim Tefal, Fissler, Berghoff czy Alluflon.

Tak szukaliście naszych porad:

  • patelnia do naleśników
  • najlepsza patelnia do naleśników
  • jaka patelnia do naleśników
  • patelnia do naleśników opinie
  • Patelnia do naleśników indukcja
  • dobra patelnia do naleśników
  • patelnia do naleśników na indukcję
  • elektryczna patelnia do naleśników opinie
  • patelnie do naleśników
  • patelnia do naleśników ambition opinie

5 komentarzy

  1. Dosłownie od lat używam patelni naleśnikowej Tefala. Nic się z nią nie dzieje, nadal placuszki wychodzą super! Podobne widziałam w Ikei, ale nie wiem jak z ich jakością.

  2. malyagd Reply

    Ciekawi nas czy macie jakiś dobry przepis na naleśniki ale takie wiecie.. idealne, cienkie, pyszne : ) bo dobrą patelnię do naleśników znajdziecie w naszym tekście ale dobrym uzupełnieniem byłby idealny przepis na chrupiące naleśniki : ) Czekamy na Wasze innowacje i pomysły : )

  3. Hmm.. chrupiące naleśniki? A u nas za najlepsze są uważane właśnie mięciutkie:P Jedno jajko, na oko mąki, mleka, soli i cukru, ewentualnie wody. No i olej, nie za mało:P Konsystencja śmietany i – to chyba najważniejsze – odstawić na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Ja miałam kiedyś patelnię do naleśników, ale była taka cienka, że dosłownie po paru użyciach już się poprzekrzywiała. Od tej pory używam zwykłej, ale chyba się skuszę na jakiś nowy model z powłoką ceramiczną:P

  4. sharpi, ja też właśnie nie byłam pewna, jak smażyć na takiej patelni. Niby teflon, to nie dałam tłuszczu. No i cała porcja do wyrzucenia:/ Teraz dodaję tylko tłuszcz do ciasta (ale tak na bogato;) i przed pierwszym naleśnikiem.

Dodaj komentarz

Navigate