Naczynie żaroodporne

Naczynie żaroodporne z przykrywką Pyrex
Naczynie żaroodporne z przykrywką Pyrex
Przyrządzanie posiłków w naczyniu żaroodpornym jest nie tylko bardzo wygodne. Pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych użytych produktów, a także na stosowanie minimalnej ilości tłuszczu. Ponadto, naczynia te w większości są tak dopracowane pod względem estetycznym, że można je postawić bezpośrednio na stole, traktując na równi z piękną zastawą. Jakie naczynie żaroodporne wybrać i kupić? W czym możemy wybierać?

Materiały

Przeznaczenie naczyń żaroodpornych wymaga, by materiały, z których są produkowane, były odporne na wysokie temperatury oraz by umożliwiały takie przyrządzanie potraw, które pozwoli na maksymalne zachowanie składników odżywczych. Ponadto, nie bez znaczenia jest też ich wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że alergikom najbardziej poleca się naczynia szklane.

Naczynia żaroodporne – Ranking TOP 10

Rodzaje materiałów

Na polskim rynku obecnie można znaleźć następujące naczynia:

  • Ceramiczne (kamionkowe) – nie zmieniają koloru pod wpływem wysokiej temperatury i nie pochłaniają wody ani pary wodnej (są niehigroskopijne). Są też odporne na działanie kwasów. Nawet przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu przyrządzane w nich potrawy nie przywierają do naczynia.
  • Szklane (ze szkła sodowego lub borokrzemowego)– ich wytrzymałość sięga nawet 500 stopni Celsjusza. Są doskonałe do duszenia, zapiekania, smażenia, a także mrożenia (są odporne na temperaturę do -40 stopni Celsjusza!). Szkło to naturalny materiał, który nie przejmuje zapachu ani smaku potraw.
  • Gliniane – wykonane z materiałów przyjaznych zarówno dla człowieka, jak i dla środowiska naturalnego. Nadają się do pieczenia warzyw, ryb, mięs i zapiekanek.
  • Silikonowe – pozwalają na przyrządzanie potraw bez tłuszczu. Naczynie takie jest wyposażone w tacę z otworami, z której podczas gotowania czy rozmrażania spływają tłuszcz i woda.
  • Żeliwne – można je stosować zarówno w piekarniku, jak i na każdego typu kuchence: gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej. Służą do pieczenia, duszenia, podpiekania, gotowania i smażenia.

Rodzaje naczyń żaroodpornych

Wśród naczyń żaroodpornych niesłabnącą popularnością cieszą się brytfanny, które z powodzeniem mogą stosować zarówno miłośnicy kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Ciekawą odmianą naczyń tego typu są garnki żaroodporne, które można używać zarówno do gotowania na kuchence, jak i do przyrządzania potraw w piekarniku. Mogą stanowić oryginalną i piękną ozdobę stołu zwłaszcza, jeśli wykonane są ze szkła. Ciekawym rozwiązaniem są też naczynia żaroodporne z podgrzewaczem. Naczynie wyposażone jest dodatkowo w rodzaj metalowej podstawki z miejscem na małe świeczki (tealighty). Dzięki ich płomieniom danie jest delikatnie podgrzewane. Ulubione naczynia żaroodporne wielu osób, zwłaszcza dzieci, to kokilki (ramekiny). Te małe miseczki służą do przyrządzania niewielkich, pojedynczych porcji i są bardzo estetyczne. W sklepach znajdziemy też naczynia przeznaczone do przyrządzania poszczególnych potraw: do tarty, lasagne, gęsi czy zapiekanek. Stosunkowo nowe na polskim rynku jest naczynie tangine, które składa się z glinianej podstawki i cylindrycznej pokrywy z otworem.

Jakie naczynie żaroodporne wybrać i kupić?

Naczynie żaroodporne z wkładką firmy Lekue
Naczynie żaroodporne z wkładką firmy Lekue
Jak wybrać najlepsze naczynie żaroodporne? Przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego ma ono nam służyć. Do długiego pieczenia dobre będą brytfanny, natomiast formy karbowane sprawdzą się w przypadku pieczenia tarty. Do przyrządzania mięsa będziemy potrzebować naczynie z pokrywką, natomiast do zapiekanek i kruchych ciast wystarczy nam naczynie odkryte. Kokilki będą idealne do przyrządzania crème brûlée, sufletów i zapiekanych zup. Naczynia żaroodporne zabierają zwykle dość dużo miejsca, dlatego jeśli nie mamy go zbyt wiele w kuchni, można pokusić się o zakup naczynia silikonowego, które zajmuje go niewiele.

Gdzie kupić naczynie żaroodporne?

Naczynia żaroodporne oferowane są zarówno przez sklepy firmowe, jak i sklepy z akcesoriami kuchennymi. Znaleźć je można także w ofercie hipermarketów i sklepów z artykułami gospodarstwa domowego takimi jak IKEA czy Pepco. Przed zakupem warto sprawdzić opinie użytkowników. Opublikowane przez nas rankingi pozwolą na porównanie cen.

Producenci i cena naczyń żaroodpornych

Do popularnych producentów naczyń żaroodpornych należą Sabipol, Termisil, Arc, Pyrex, Simax czy Berghoff. Małe naczynia, takie jak kokilki, są stosunkowo tanie i kosztują od 3 do 25 zł za sztukę, większe – od 20 do 500 złotych, natomiast najdroższe naczynia tego typu mogą osiągać cenę przekraczającą nawet 1000 złotych.

Tak szukaliście naszych porad:

  • jakie naczynie najlepsze do zapiekania

4 komentarze

  1. Przy zakupie naczynia żaroodpornego proponuje od razu brać takie z przykrywą, która jest b. przydatna. Zawsze ją można wykorzystać, do jakiś innych, mniejszych potraw. Sprawdzone info ;)

  2. Trzeba te uważać na uchwyt na pokrywie – ja miałam takie naczynie żaroodporne z podgrzewaczem i było super do chwili, kiedy uchwyt dosłownie rozleciał mi się w ręku:/ W sumie naczynie dało się dalej używać, no ale folią trzeba było przykrywać potrawę:P Poza tym super sprawa na dania, przy których brudzi się tylko jedno naczynie, uwielbiam takie :P

  3. Jakbyście mieli mi polecić naczynie do zapiekanek i ciast, to lepiej szklane czy ceramiczne?

  4. Dostałam na prezent naczynie kamionkowe i jest rewelacyjne. Można w nim piec i zapiekanki, i ciasta :P Mimo to chciałabym kupić jeszcze foremki ceramiczne do zapiekania, ale się zastanawiam, co lepsze: czy takie foremki, czy taka blaszka z dziurkami?

Leave A Reply

Navigate