Grill stołowy

Grill stołowy Klarstein GQ6-All-U-Can-Grill
Grill stołowy Klarstein GQ6-All-U-Can-Grill
Grill stołowy to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy się cieszyć smakiem grillowanych potraw przez cały rok. Można na nim piec wszystko to, co na ogrodowym modelu. Przyrządzimy na nim zarówno mięso, warzywa, jak i ryby. Za pomocą grilla elektrycznego możemy przygotować pyszne dania bez względu na pogodę i zawsze kiedy będziemy mieli na nie ochotę. Dodatkową zaletą jest fakt, iż przyrządzane potrawy bez udziału węgla czy brykietu, są o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawierają szkodliwych substancji uwalniających się z paliwa. Niewielkie urządzenie pozwala grillować nam w domowym zaciszu, ale również na balkonie. Wystarczy mieć dostęp do energii elektrycznej.

Na co zwrócić uwagę?

W zależności od tego, ile osób będzie korzystało z grilla, tak wybieramy rozmiar i powierzchnię płyty. Ważne aby wybrany model miał powierzchnię grzewczą pokrytą materiałem zapobiegającym przywieraniu produktów, co ułatwi także jej późniejsze czyszczenie. Jeśli zależy nam na jak najbardziej odtłuszczonych potrawach, warto wybrać grill o nieco pochyłej konstrukcji lub z otworami w płycie, które umożliwiają odprowadzanie wytopionego tłuszczu do specjalnego pojemnika. Dobrze aby wszystkie poszczególne elementy dało się wyciągnąć i umyć np. ruszt, czy tackę ociekową. Kiedy kupujemy grill stołowy zamknięty, ważne aby był on regulowany na wysokości, dzięki elastycznym zawiasom. Pozwoli to na przygotowywanie naprawdę grubych porcji jedzenia. Warto przyjrzeć się także długości kabla, tak aby był wystarczający. Podstawa powinna być bezpieczna i stabilna. Dobrze aby wybrany model posiadał kontrolkę, która będzie informowała nas o pracy urządzenia oraz termoizolacyjną obudowę.

Grille stołowe – Ranking TOP 10 najpopularniejszych

Jaki grill stołowy wybrać i kupić?

Rodzaje – w sklepach możemy dostać dwa rodzaje urządzeń: grille otwarte lub zamykane. Te drugie różnią się od modeli otwartych tylko tym, że mają one pokrywę chroniącą przed pryskaniem tłuszczu (np. ze szkła) albo dodatkową płytę grzejną. Grille zamykane, które mają dwie płyty (na górze i na dole) służą głównie do przygotowywania zapiekanych kanapek typu np. panini. Potrawy z tego urządzenia są równomiernie przypieczone z obu stron. Dużą zaletą zamykanych grilli jest możliwość rozkładania obu płyt, przez co otrzymujemy dużą powierzchnię grilla otwartego. Dzięki temu możemy przygotować więcej jedzenia, dla większej liczby osób. Na rynku są także modele typu raclette, które składają się z płyty grzewczej oraz małych patelni wsuwanych pod nią.

Płyta – do wyboru mamy grille z tradycyjnym rusztem oraz z płytą. Płyty mogą mieć zupełnie gładką powierzchnię, na której upieczemy mięso, ale również jajka czy różnego rodzaju placuszki. Innym rodzajem są płyty karbowane które wykorzystywane są głównie do pieczenia steków, kotletów oraz kiełbasek. Falista powierzchnia sprawia, że na przygotowywanych na niej potrawach widać charakterystyczne, przyrumienione paski. W sklepach są też urządzenia z wymiennymi płytami, gdzie możemy mieć do wyboru kilka możliwych powierzchni: tradycyjny ruszt, płytę płaską, karbowaną, mieszaną, wymienną lub nawet dwustronną.

Moc – im większa, tym szybciej rozgrzejemy ruszt do pożądanej temperatury. Zazwyczaj na rynku są dostępne modele z mocą w przedziale od 1600 W do około 2200 W. Grille stołowe nie pracują zbyt długo, więc nie jest pobierana zbyt duża ilość energii. Do przygotowania mięsa i warzyw potrzebujemy mniej czasu, niż przy użyciu tradycyjnej patelni lub piekarnika.

Regulacja temperatury – przydatna opcja, dzięki której możemy dopasować temperaturę do rodzaju grillowanej potrawy. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę, a rezultat grillowania będzie doskonały.

Cena grili stołowych

Jaki grill stołowy wybrać i kupić? Grill stołowy dostaniemy już cenę około 60 złotych.

Tak szukaliście naszych porad:

  • grill stołowy
  • gril stołowy
  • ranking grille na wengiel cena

3 komentarze

  1. ArkadiuszC Reply

    W zeszłym roku kupiliśmy taniutkiego Zelmera. Ma gładką prostokątną płytę, więc łatwo go wyczyścić. Jednak na większą liczbę ludzi, może być za mały.

  2. Ja mam grilla stołowego ale w formie 6-ściu małych patelenek (nazwa to chyba raclette). Wyciągam na większe imprezy ze znajomymi, lub nasiadówy rodzinne. Mój jest pokryty teflonem, więc nic nie przywiera, a mycie zajmuje minutkę.

  3. Ja mam grill TomYang BBQ elektrycny + garnek 2 w1 , Takiego cuda chyba nikt nie widział

Leave A Reply

Navigate