Garnek rzymski

Pataki Keramia Garnek rzymski
Pataki Keramia Garnek rzymski
Garnek rzymski to naczynie wykonane ze specjalnej, mocno wypalonej gliny. Nazywany jest też wolnowarem lub romertopfem. Jest on od wieków używany do przygotowywania potraw, wykorzystując proces cyrkulacji pary wodnej, pochodzącej z jego mokrych ścianek. Boki naczynia są porowate, dzięki czemu łatwo wchłaniają wodę, więc tuż przez użyciem trzeba namoczyć garnek przez około 15 minut. Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim są soczyste, pełne smaku i nie przypalają się.

Jak gotować w garnku rzymskim?

Do gotowania nie musimy dodawać żadnego tłuszczu, przez co dania są bardziej lekkostrawne. Mięsa nie wysychają, pieką się we własnym sosie i zachowują swoje wszystkie odżywcze właściwości. W rzymskim garnku możemy przygotować każdy rodzaj mięsa, ale także wszelkie dania jednogarnkowe, zapiekanki, warzywa, a nawet można upiec chleb czy ciasto. Naczynie idealnie wpisuje się w konwencję slow food, ponieważ przygotowanie potraw potrzebuje nakładu pracy i czasu, jednak ich smak wszystko wynagradza. Teraz już wiesz jak gotować w garnku rzymskim więc możemy iść dalej.

Z czego zrobiony jest garnek rzymski?

Dobrej jakości garnek rzymski jest zrobiony tylko i wyłącznie z wypalonej gliny. Naczynie nie może być pokryte żadnym szkliwem, ponieważ uniemożliwia to wchłanianie wody, która potem jest wykorzystywana, w postaci pary wodnej, do nawilżania potrawy. W droższych modelach garnków, wewnętrzne ścianki i dno pokrywa specjalna porowata powierzchnia, która ułatwia jego mycie i zabezpiecza przed pękaniem, a nie ma wpływu na właściwości absorbujące wodę w naczyniu.

Garnek rzymski – Ranking TOP 10 najpopularniejszych

Pojemność

Na rynku dostępne są garnki o pojemnościach od 2 do 6 litrów. Najczęściej wybierane są 5 litrowe naczynia, które bez problemu wchodzą do piekarnika. Możemy w nich ugotować także mniejszą ilość żywności, bez wpływu na jej jakość i pobór energii.

Kształt

Wybieramy według potrzeb. Dostępne są klasyczne podłużne naczynia z pokrywą, okrągłe oraz w formie keksówki. Należy pamiętać, że gliniane garnki przechodzą zapachem danej potrawy, szczególnie ryb. Warto więc zakupić osobne naczynie do przygotowywania potraw mięsnych, do ryb i osobne do pieczenia chleba.

Zasady używania

Przed każdym użyciem należy nasz garnek moczyć w wodzie, przez co najmniej 15 – 20 minut lub według instrukcji od producenta. W wodzie trzymamy zarówno naczynie jak i pokrywę do niego. Pierwsze użycie wiąże się z dłuższym czasem namaczania, około 2 – 3 godzin.
Mokry garnek wstawiamy zawsze do nienagrzanego piekarnika i dopiero wówczas go uruchamiamy. Najlepiej początkowo nastawiamy piec na 100 stopni, dopiero po chwili ustawiamy właściwą temperaturę. W rzymskich garnkach możemy piec do maksymalnie 230 stopni, w przypadku termoobiegu do 200 stopni.

Jaki garnek rzymski wybrać i kupić?

Nigdy nie można dolewać zimnych płynów do rozgrzanego naczynia, bo może ono pęknąć pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury. Jeśli chcemy dodać sosu czy wody, to zawsze dolewamy je podgrzane.

Garnek rzymski myjemy, po wystudzeniu, tylko i wyłącznie wodą. Wszystkie detergenty mogą zostać wchłonięte i kolejne potrawy potem będą nimi przesiąknięte. Po wyczyszczeniu pozostawiamy naczynie otwarte do swobodnego wyschnięcia. W czasie użytkowania kolor garnka ulega zmianom – jaśnieje i ciemnieje. Jest to naturalny proces, który nie wpływa na jakość naczynia, ani potraw.

Cena garnka rzymskiego

Jaki garnek rzymski wybrać i kupić? Najlepiej kupować dobre garnki rzymskie z pewnych źródeł, od sprawdzonych producentów lub rekomendowanych garncarzy. Ceny rozpoczynają się od 50 – 100 złotych w wzwyż. Poniżej proponowane przez nas modele garnków rzymskich w kilku rozmiarach i wielkościach.

Przepisy na garnek rzymski

W internecie znajdziecie ciekawe przepisy na garnek rzymski, między innymi przepisy na kurczaka czy karkówkę. Nie wiem czy wiecie ale w garnku rzymskim można nawet zrobić chleb!

Tak szukaliście naszych porad:

  • garnek rzymski opinie
  • garnek rzymski cena
  • garnek rzymski ceny
  • garnek rzymski gdzie kupić
  • garnki rzymskie opinie
  • naczynie rzymskie opinie
  • garnek rzymski dafi
  • jaki garnek rzymski
  • jaki garnek rzymski kupic
  • gdzie kupić garnek rzymski

4 komentarze

  1. Kupiłam garnek rzymski, oczywiście nieszkliwiony, namoczyłam i wstawiłam go do rozgrzanego już piekarnika i mi pękł!Uważajcie więc kobiety, na to aby wsadzać go do zimnego jeszcze pieca, bo inaczej też wam może pęknąć.

  2. Juzwiszyn Reply

    apropos garnków to znacie jakieś dobre polskie garnki?!

  3. kupiłem garnek rzymski niby z gliny, ale na opakowaniu jest znaczek recyklingu PVC. Czyli garnek ma domieszkę PVC?

  4. A już się ucieszyłam, że znalazłam naczynie do szybkiego przyrządzania potraw. A tu masz-slow food, nakład pracy i czasu :) Mimo wszystko jednak, to chyba nie aż tak dużo, bo chyba wystarczy przygotować produkty i włożyc? Czy się mylę? Warto kupić takie naczynie, jeśli specjalnie stanie w kuchni mnie nie kręci?:P

Dodaj komentarz

Navigate