Garnek do gotowania szparagów

Silit Garnek do gotowania szparagów
Silit Garnek do gotowania szparagów
Jeśli jesteśmy miłośnikami szparagów, warto rozważyć zaopatrzenie się w specjalny garnek do ich gotowania. Gotowane szparagi z bułką tartą na maśle lub z sosem holenderskim, to prosta i bardzo smaczna potrawa. Jednak to delikatne warzywo, bardzo łatwo rozgotować, co wpływa na jego właściwości odżywcze oraz smak. Aby temu zapobiec, wymyślono specjalny garnek do przyrządzania szparagów.

W sklepach można dostać różne rodzaje garnków do gotowania szparagów, ale zawsze mają one wspólną cechę: są wysokie i wąskie oraz często zaopatrzone w specjalny koszyczek, który ułatwia wyjmowanie ugotowanych warzyw. W takim garnku szparagi układamy pionowo, w pozycji stojącej. Najlepiej przed gotowaniem warzywa spiąć czy związać sznurkiem. Główki szparagów są delikatne i nie wymagają tak długiego gotowania, jak pozostała ich część. Dlatego powinny one wystawać ponad powierzchnię wody w garnku. Para wydobywająca się z wrzącej wody wystarczy do tego, aby końcówki szparagów były odpowiednio ugotowane.

Garnki do gotowania szparagów – Ranking TOP 10 najpopularniejszych

Jaki garnek do gotowania szparagów wybrać i kupić?

Tescoma Garnek do szparag PRESTO z pokrywką
Tescoma Garnek do szparag PRESTO z pokrywką
Garnki do gotowania szparagów wykonane są zazwyczaj ze szlachetnej stali nierdzewnej lub szkła żaroodpornego i standardowo mają średnicę 16 cm, wysokość 24 cm oraz pojemność około 4 litrów. Ważne aby posiadały wygodne i nienagrzewające się uchwyty. Dużą wygodą będzie także możliwość mycia ich w zmywarce. Trzeba również zwrócić uwagę na to, czy dany garnek, będzie nadawał się do gotowania na naszej kuchence (gazowej, elektrycznej, indukcyjnej).

Specjalne sitko jest bardzo pożytecznym elementem, ponieważ pomaga wyciągnąć i odcedzić ugotowane szparagi z wody. Umożliwia ono także gotowanie warzyw na parze. Po wyjęciu wkładu, możemy ugotować w tym garnku także np. makaron spaghetti.
Pokrywa musi szczelnie przylegać do garnka. Dobrze aby była wykonana z przeźroczystego materiału, co umożliwi podgląd zawartości podczas gotowania.

Jak gotować szparagi?

Białe szparagi wsadzamy w pozycji pionowej, do wrzącej wody z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. To pomoże zachować biel tych warzyw. Szparagi białe gotujemy około 10 minut, lub do ulubionej miękkości. Zielone szparagi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, ustawiając je w pozycji stojącej, główkami do góry. Nie dodajemy soku z cytryny, bo odbarwi on kolor zielony. Gotujemy je nieco krócej, niż białą odmianę, czyli około 5 minut. Po ugotowaniu szparagi delikatnie odsączamy z wody. Podajemy z ulubionym dodatkiem (masło, bułka tarta czy sos holenderski) lub bez niczego.

Jaki garnek do gotowania szparagów wybrać i kupić? Mamy nadzieję, że teraz już wiecie! : )

Tak szukaliście naszych porad:

  • garnek do szparagów
  • garnek do gotowania szparagów
  • garnek
  • szparagi cena 2016
  • garnek do gotowania szparagów emaliowany
  • ranking garnkow do szparagów
  • naczynie do gotowania szparagów
  • jaki garnek do szparagów
  • garnki na pare ceneo
  • garnki do gotowania szparagów

4 komentarze

  1. Mam garnek do szparagów z firmy Berghoff. Jak nie ma sezonu na szparagi, to gotuję w nim makaron typu spagettii. Wchodzi pionowo w całości, a dzięki koszykowi bez problemu go odcedzam.

  2. Maggie_Smith Reply

    Dla wszystkich smakoszy – sezon szparagowy już niedługo ;) a tak poważnie to słyszałam, że garnka do gotowania szparagów, dokładnie takiego jak wyżej, z sitkiem, ludzie używają jako szynkowaru? Próbował ktoś gotować w tym mięcho? Za cenę 50 złotych to trochę żal..

  3. Jania Reply

    Sezon na szparagi się zaczął :D co do garnków to od tego jaki wybierzecie i kupicie zależy ostateczny ich smak więc lepiej wybierzcie dobrze. Garnek na szparagi dostaniecie w każdym lepszym sklepie ale lepiej poszukajcie dobrego przepisu na szparagi bo od niego najwięcej zależy!

  4. U nas raczej do gotowania spaghetti się przyda. Ostatnio córka kupiła takie chyba półmetrowe, cała szczęśliwa, bo uwielbia taki, tylko, że nie wzięłyśmy pod uwagę, że nie mamy takiego wysokiego garnka:D

Dodaj komentarz

Navigate