Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna Bergner BG-1995
Patelnia ceramiczna Bergner BG-1995
Na rynku wśród różnego rodzajów patelni, dużym zainteresowaniem cieszą się patelnie ceramiczne. Przed zakupem warto zastanowić się nad jej rozmiarem oraz przeznaczeniem, jakością i sposobem wykonania, aby służyła nam przez lata. Wybierając najlepszą dla nas patelnię ceramiczną zwróćmy uwagę na jej zalety oraz wady.

Idąc tym tropem:

Jaką patelnię ceramiczną wybrać i kupić?

Dobrze aby nasza patelnia była łatwa do przechowywania. Niektórzy producenci wyposażyli swoje naczynia w składane rączki, dzięki którym patelnie nie zajmują dużo miejsca w szafkach. Na rynku również są modele, które posiadają wbudowany w rączkę czujnik temperatury, który sygnalizuje gotowość do użycia. Na ceramicznych patelniach możemy smażyć potrawy bez tłuszczu. Decydując się na patelnię ceramiczną musimy pamiętać, że nie można jej myć w zmywarkach, ponieważ powoduje to niszczenie się powłoki. Nie należy narażać powierzchni na gwałtowne zmiany temperatury, np. nie można zalewać rozgrzanej patelni zimną wodą, bo wówczas istnieje możliwość uszkodzenia powierzchni.

Patelnie ceramiczne – Ranking TOP 10 najpopularniejszych

Przedstawiamy najczęściej kupowane patelnie ceramiczne:

Rozmiar patelni

W zależności od zapotrzebowania i ilości osób wybieramy odpowiednio dużą patelnię. Pojedynczej osobie wystarczy naczynie o średnicy od 12 do 20 cm, rodzina z dziećmi musi zaopatrzyć się w większe około 26 centymetrowe. W sklepie znajdziemy szeroki wybór patelni o różnych rozmiarach. Najbardziej poręcznymi są te o średnicy 19 i 24 cm.

Przeznaczenie

Patelnie ceramiczne są produkowane z różnym przeznaczeniem, mogą być nieco wyższe od standardowych, do smażenia w głębokim tłuszczu. Wysokie ścianki naczynia chronią przed rozpryskiwaniem tłuszczu, dodatkowo są zazwyczaj wyposażone w pokrywy, które pozwalają dusić mięso do miękkości. Trzeba zwrócić uwagę, czy taka głęboka patelnia posiada dodatkowy uchwyt, który umożliwi jej przenoszenie. Naczynie z dość niskimi bokami, idealnie nadaje się do przyrządzania naleśników czy jajek sadzonych. Duże, zazwyczaj kwadratowe patelnie ze specjalnym karbowanym dnem, wykorzystywane są do grillowania potraw. Na rynku również dostępne są bardzo głębokie naczynia, które nazywane są wokami i nadają się do przygotowywania przepisów kuchni azjatyckiej. Najpraktyczniejszymi naczyniami do smażenia są klasyczne, okrągłe patenie, na których przyrządzimy bez problemów większość dań.

Powłoka patelni

Patelnia ceramiczna Scanpan SC-65102800CTX
Patelnia ceramiczna Scanpan SC-65102800CTX
Powłoka, którą pokryte są dobre patelnie ceramiczne powstaje z minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, około 1250 stopni. Powstaje wtedy trwała i odporna powierzchnia. Najważniejsze, aby powłoka ceramiczna była gładka, bez uszkodzeń czy zarysowań. Idealna powierzchnia zapewnia odporność patelni na odrapania i detergenty oraz wysokie temperatury, nawet powyżej 400 stopni. Wówczas daje to także gwarancję, że nasza powłoka patelni nie będzie się łuszczyć i będzie bardzo łatwa do czyszczenia. Powierzchnia patelni ceramicznej jest nietoksyczna, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Przygotujemy na niej chrupiące i idealnie przypieczone potrawy. Ważne, aby powłoka w swoim składzie nie zawierała szkodliwych substancji np. PTFE i PFOA – to może być jej wada. Dzięki ceramicznej powierzchni, patelnia równomiernie się nagrzewa na całej swojej powierzchni, długo utrzymuje ciepło i pozwala zmniejszyć zużycie energii.

Grubość i kształt dna patelni ceramicznej

Grubość dna wpływa na równomierne nagrzewanie się patelni ceramicznej i chroni ją przed odkształcaniem się. Najlepiej zakupić naczynia o dnie z grubością około 0,5 cm. Kształt dna musi być lekko wklęsły, co chroni naszą kuchenkę przed porysowaniem. Właściciele urządzeń indykcyjnych muszą zaopatrzyć się w patelnie wykonane z materiału, który ma właściwości magnetyczne. Naczynia dostępne na rynku są także przystosowane do smażenia na kuchenkach gazowych, płytach elektrycznych i ceramicznych.

Dodatki

Przed zakupem dobrej patelni ceramicznej warto także lepiej przyjrzeć się dodatkom i akcesoriom, z których będziemy korzystać razem z patelniami ceramicznymi. Mogą one znacząco wpłynąć na jakość użytkowania:

  • Pokrywa – powinna być wypukła i ściśle dopasowana do brzegów naczynia. To zapobiega skraplaniu się pary wodnej na kuchenkę. Najpopularniejszym materiałem z którego wykonane są pokrywy jest żaroodporne szkło. Przy wyborze warto zwrócić uwagę czy w osłonie jest wbudowany, praktyczny termostat.
  • Uchwyt – dodatkowy uchwyt pomaga przenosić patelnię oburącz. Jego kształt powinien być ergonomiczny, musi dobrze leżeć w dłoni i nie nagrzewać się.

Ciągle nie wiesz jaką patelnię ceramiczną wybrać i kupić? Zatem przejdźmy do ostatniego etapu i odpowiedzmy sobie na pytanie o to patelnie ceramiczną jakiej firmy wybrać:

Cena patelni ceramicznych

Cena dobrej patelni ceramicznej zależy od firmy producenta (tu najpopularniejsze marki to Gerlach, Berghoff i Tefal) i jakości materiału z jakiej jest wyprodukowana. Zakres cenowy jest bardzo szeroki od kilkudziesięciu złotych do nawet kilkuset. Nie warto kupować tanich patelni ceramicznych, które są często chińskiej produkcji. Dobra patelnia ceramiczna to cena w okolicy od 100 zł do 500 zł.

Tak szukaliście naszych porad:

  • patelnia ceramiczna opinie
  • patelnie ceramiczne opinie
  • dobra patelnia ceramiczna
  • patelnia ceramiczna
  • najlepsza patelnia ceramiczna
  • najlepsze patelnie ceramiczne
  • ranking patelni ceramicznych
  • ranking patelni
  • jaka patelnia ceramiczna
  • patelnia ceramiczna jakiej firmy

13 komentarzy

  1. Barbasia Reply

    Słyszałam coś o wypalaniu patelni ceramicznych? Wiecie o co z tym chodzi? Dostaliśmy w prezencie ślubnym fajny zestaw ale nie wiem czy mogę ją używać normalnie czy muszę ją właśnie jakoś wypalić??

    • Wypalanie patelni ceramicznych???? O.O
      Pierwsze słyszę, stalowe woki to słyszałam, że trzeba wypalić, ale ceramiczne patelnie….

  2. Pani domu Reply

    Chyba każdy musi zdecydować samodzielnie o tym jaka patelnia ceramiczna będzie dla niego najlepsza. Przecież trzeba kupować takie rzeczy pod gotowanie konkretnych potraw a nie po to aby zaśmiecać sobie kuchnię niepotrzebnymi patelniami.

  3. W rankingu top 8 nie znalazlem żadne patelni ???? Ktoś to ogarnia :)

    • malyagd Reply

      właśnie ogarnęliśmy nasz ranking patelni ceramicznych. Dzięki za cynk : )

  4. Słyszałam, że patelnia Gerlach jest dobra. Z tego, co widzę, jest dość droga, ale może warto? Ktoś ma może doświadczenie? Używam patelni właściwie codziennie i chciałabym jakąś naprawdę dobrą…

  5. Zakupiłam w zeszłym tygodniu patelnie Tefal 30cm i jestem bardzo zadowolona. Nic nie przywiera, dobrze się smaży na niej, nie mam żadnych zastrzeżeń. Na pewno kupię jeszcze jedną tylko mniejszą, ale z tej samej firmy.

  6. Patelnia ceramiczna nie jest dostosowana pod konkretne potrawy, na niej smaży się wszystko to, co na innych. Duży plus widzę w łatwości czyszczenia. Wystarczy – JAK OSTYGNIE!!- włożyć patelnię pod wodę i ją umyć. Resztki zejdą w mgnieniu oka. Szybciej niż na tefolonowej. Moim zdaniem bomba.

  7. No ja mam Gerlacha i jak dla mnie jest rewelacyjny. Mam średnia, ale teraz od mikołaja dostane duża i grillowa. Zasłużyłam na porzadny sprzet do kuchni. Nie bede już wiecej marnować pieniedzy na tanie zamienniki

  8. A ja własnie planuje prezent dla brata i tak własnie pomyślałam o komplecie dobrych garnków zwłaszcza że kupili nowe mieszkanie. Jakieś propozycje co do garnków? Słyszałam dużo dobrego o Gerlachu i chyba sie skusze, ale nie wiem za bardzo które wybrać.

  9. Czy patelnia ceramiczna ma jakieś wady? Bo z tego, co widzę i słyszę, to raczej wszyscy ją chwalą, ale może ma jakieś minusy? Ktoś ma doświadczenie w tym względzie? Kupiłabym, bo teflon mnie już wkurza tym, że się na niego tak uważa, a i tak ma w krótkim czasie jakieś rysy itp.

  10. Prawdę mówiąc, myślałam, że te patelnie ceramiczne są droższe:P Wyglądają super, a czy rysują się podobnie jak teflon?

  11. Odpowiadając na pytanie powyżej: nie wiem jeszcze, czy ceramiczna patelnia ma jakieś wady, ale mogę powiedzieć jedno: jest po prostu boska do smażenia i duszenia mięsa i cebulki (bo na razie tylko to na niej robiłam. Wszystko się ładnie przypieka, a teflon się nie umywa. Nie wiem tylko, jak z pieczeniem np. jajecznicy czy naleśników, ale w sumie – mam oddzielną patelnię na to;)

Dodaj komentarz

Navigate