Chlebak

Ambition Chlebak na podstawie drewnianej 68901
Ambition Chlebak na podstawie drewnianej 68901
Chlebak to pojemnik służący do przechowywania pieczywa. Jego zadaniem jest ochrona przed szybkim wysychaniem naszego chleba i bułek. Dzięki niemu zostaje zachowany porządek na kuchennym blacie. Chlebak odpowiednio dobrany stanowi elegancki dodatek do wystroju naszej kuchni. Chleb oraz bułki w nim przechowywane powinny zachować swoje walory smakowe oraz chrupkość. Pojemnik na pieczywo musi chronić je przed chorobotwórczą pleśnią. Na rynku jest obecnie szeroki wybór chlebaków wykonanym z różnych materiałów. Mogą mieć najróżniejsze kształty oraz kolory.

Kształt chlebaka

Zazwyczaj chlebak składa się z podstawy i ruchomej, otwieranej pokrywy. W sklepach można spotkać także inne, niestandardowe rozwiązania, wybór należy do nas. Najważniejsze aby pojemnik spełniał swoją funkcję. Aby pieczywo długo zachowało swoją świeżość potrzebna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Jest to możliwe dzięki specjalnym wywietrznikom, które zapewniają odpowiednią wentylację i nie dopuszczają do rozwoju pleśni. Często te specjalne otwory są umieszczone na spodzie lub po bokach chlebaka. Warto przyjrzeć się wybranemu pojemnikowi, aby nie był zbyt szczelny. Z jednej strony musi zapewniać odpowiednią ilość powietrza, z drugiej musi chronić także przed zewnętrzną wilgocią. Najpopularniejsze chlebaki mają szerokość od 40 do 50 cm, jednak można oczywiście spotkać większe i mniejsze egzemplarze. Ważne aby dobrać odpowiedni rozmiar pod swoją wolną przestrzeń na blacie kuchennym. W sprzedaży są dostępne chlebaki, których podstawa jest równocześnie deską do krojenia.

Chlebaki – Ranking TOP 10 najpopularniejszych

Wykonanie

Blomus Koszyk na pieczywo Delara
Blomus Koszyk na pieczywo Delara
W sklepach można dostać chlebaki wykonane z różnych materiałów:

  • Chlebak metalowy jest wyprodukowany zazwyczaj ze stali nierdzewnej, o wykończeniu matowym lub z połyskiem. Pojemniki te charakteryzuje estetyczny, nowoczesny wygląd. Metalowe chlebaki są lekkie i dość wytrzymałe. W miarę bezproblemowo da się je wyczyścić np. wodą z octem. Należy potem pamiętać o dokładnym ich wytarciu do sucha. Nie należy ich trzymać blisko źródła ciepła i wilgoci, gdyż np. skraplająca się po metalowych ściankach para wodna może przyśpieszyć proces pleśnienia przechowywanego pieczywa. Wadą mogą być także ślady palców, które pozostają na powierzchni chlebaka po każdorazowym dotknięciu pokrywy.
  • Chlebak drewniany jest wykonany z surowca od wieków znanemu człowiekowi. Naturalny materiał zapewnia lepsze wchłanianie wilgoci, dzięki czemu pieczywo zachowuje dłużej swoją świeżość i nie jest narażone na pleśń. Drewniane chlebaki idealnie komponują się z tradycyjnym wystrojem kuchni. Ich wadą jest trudność w utrzymaniu czystości oraz niezbyt duża trwałość.
  • Chlebak bambusowy który jest podobnie jak drewniany, w 100 procentach wykonany z naturalnego surowca. Ma dobre właściwości, które pozwalają zachować świeżość pieczywa. Bambusowe chlebaki są bardzo trwałe i odporne na wilgoć, przez co ich czyszczenie jest ułatwione. Pojemniki wykonane z bambusa są jednak stosunkowo drogie i raczej rzadko spotykane.
  • Chlebak ceramiczny jest zrobiony z odpowiednio uformowanej i wypalonej gliny. Ceramika nie wchodzi w reakcję z żywnością, więc jest bezpieczna i do tego łatwo jest zachować jej czystość. Produkty ceramiczne są także bardzo trwałe i odporne na korozję chemiczną spowodowaną używaniem detergentów. Materiał ten posiada doskonałe właściwości pochłaniania i oddawania wilgoci uwalnianej przez pieczywo. Jest ona wchłaniana przez część pokrywy i potem ponownie oddawana do chleba. Ceramika utrzymuje niezmienną temperaturę chleba, dlatego produkty w niej przechowywane na długo pozostają świeże. Szkliwo na zewnętrznej stronie pojemnika zapobiega ulatnianiu się wilgoci do otoczenia. Cyrkulację powietrza zapewniają boczne otwory w pojemniku.
  • Chlebak plastikowy to pojemnik wykonany zazwyczaj z polipropylenu, polietylenu lub z syntetycznych żywic. Niestety producenci i dystrybutorzy nie muszą badać chlebaków na obecność fenoli, w tym niebezpiecznego Bisfenolu A, więc istnieje ryzyko szkodliwości danego egzemplarza. Bardzo łatwo zachować w nich czystość i są stosunkowo lekkie i tanie.

Ceny chlebaków

Jaki chlebak wybrać i kupić? Chlebaki metalowe i drewniane kupimy już od 30 złotych, za bambusowy trzeba zapłacić od 50 złotych w wzwyż. Pojemnik ceramiczny to koszt około 50 – 100 złotych, plastikowe kosztują najmniej, ich ceny zaczynają się od 20 złotych. Poniżej proponowane przez nas chlebaki.

Tak szukaliście naszych porad:

  • jaki chlebak lepszy drewniany czy metalowy
  • jaki chlebak
  • chlebak metalowy
  • chlebak metalowy opinie
  • jaki najlepszy chlebak
  • jaki chlebak wybrać
  • chlebak ceramiczny
  • chlebak opinie
  • metalowy chlebak opinie
  • jaki wybrac chlebak

3 komentarze

  1. Mi się podoba chlebak brabantia, ale cena jego powala. Chlebak jest metalowy więc nie wiem za co 250 zł..?

  2. Fajny ten pomysł – chlebak bambusowy z deską do krojenia i pojemnikami. Zawsze chcę przeznaczyć jedną deskę do chleba (bo jakoś mi się kłóci z mięsem, cebulą itp) i…zawsze kończy się na chęciach. A tu – rozwiązanie problemu. Fakt, że tani ten zestaw nie jest, ale jak wziąć pod uwagę, że normalnie dobry i estetyczny chlebak może kosztować koło 5 dych, to 100 zł za chlebak z deską i 3 pojemnikami – wszystko ładne i oryginalne, nie wydaje się już tak dużo:P

  3. Chciałabym chlebak do nowoczesnej kuchni, ale taki, w którym pieczywa nie trzeba już dodatkowo przechowywać w folii. Ktoś – coś?

Dodaj komentarz

Navigate